Wat doet een deurwaarder precies?

Je hebt vast al vaker van deze term gehoord, maar wat doet een deurwaarder eigenlijk? Je wilt deurwaarders natuurlijk het liefst vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk. Toch kun je dit voorkomen. Wat een deurwaarder precies doet en hoe je het bezoekje van een deurwaarder kunt voorkomen, lees je in dit artikel.

Wat is een deurwaarder?

Deurwaarders zijn ambtenaren die werken in opdracht van een schuldeiser. Dit is vergelijkbaar met incassobureau’s, zoals Incassobureau Credifin (https://www.credifin-nederland.nl/). Deurwaarders hebben echter meer bevoegdheden, ze kunnen bijvoorbeeld dagvaarding uitbrengen. Daarnaast mogen ze ook beslag leggen op je inkomen. Iets dat je dus absoluut zou moeten vermijden!

Wat doet een deurwaarder precies?

Een deurwaarder int vooral schulden namens schuldeisers. Toch komt er nog veel meer kijken bij dit beroep. Denk bijvoorbeeld aan het uitbrengen van dagvaardingen, beslag leggen op iemands inboedel, het inkomen en overige bezittingen en het uitvoeren van vonnissen en dwangbevelen. Ook kan een deurwaarder zich bezig houden met woningontruimingen, zoals het opleggen en uitvoeren daarvan. 

Bovendien versturen deurwaarders incasso’s en handelen ze deze vervolgens ook af. Ook voor juridisch advies en voor juridische bijstand in kantonrecht-procedures kun je bij een deurwaarder terecht.

Waar zijn deurwaarders werkzaam?

Als deurwaarder kun je op verschillende plekken aan de slag. Zo kun je bijvoorbeeld werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, maar ook in loondienst aan de slag gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deurwaarderskantoor, een incassobureau of een andere organisatie in de juridische dienstverlening. Als deurwaarder heb je met een hoop verschillende mensen te maken, waaronder advocaten, incassomedewerkers, notarissen, bewindvoerders, politie, en accountmanagers.

Deurwaarder worden

Zou je graag deurwaarder willen worden? Dan dien je daar een opleiding voor te gaan doen. Het gaat hierbij om de Kandidaat-gerechtsdeurwaarder opleiding, op HBO niveau. Je kunt de opleiding volgen aan de Hogeschool Utrecht en de opleiding duurt vier jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *