Wanneer is het tijd om je VOF of eenmanszaak om te zetten naar een BV?

Onlangs je bedrijf gestart en gaat je omzet nu al door het dak? Wil je de belastingdruk aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd je risico’s afdekken? Op een bepaald punt is het aantrekkelijk om jouw eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV. Waar zit dat omslagpunt? Onderstaande vragen bieden jou aanknopingspunten om te bepalen of jij al zover bent. 

  1. Ben je er fiscaal gezien klaar voor?

Behaal je jaarlijks een consistente winst van meer dan €100.000,-? Dan is een BV waarschijnlijk voordeliger voor je. Vanaf dat bedrag betaal je namelijk minder belasting dan bij de VOF of eenmanszaak. Je betaalt namelijk vennootschapsbelasting van 16,5% over je winsten. Wil je die winsten vervolgens uitkeren? Dan betaal je vervolgens ook 26,25% aan dividendbelasting. Bij de VOF of eenmanszaak betaal je al gauw 49,50% aan inkomstenbelasting. Bij de VOF of eenmanszaak moet je dus fors meer afdragen dan bij de BV! 

  1. Wil je van de persoonlijke aansprakelijkheid af?

Stel, je bent eigenaar van een VOF of eenmanszaak en deze gaat failliet. Als ondernemer ben je dan persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. Zonde, want als je een BV zou hebben, ben je niet zelf aansprakelijk voor eventuele schulden. De BV is een rechtspersoon, waardoor je als persoon niet aansprakelijk kan worden gesteld. Om je privé vermogen te beschermen, kan het dus een goede reden zijn om je onderneming om te zetten naar een BV. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om een BV te richten wanneer je grote investeringen wil doen. Op deze wijze voorkom je dat grote claims op je privé adres terecht kunnen komen. 

  1. Ga je voor een meer professionele uitstraling?

Wil je zaken doen met grote multinationals? Of wil je meer professionaliteit uitstralen? Dan is een BV een betere keuze voor jou! De toevoeging van het woord BV achter je bedrijfsnaam straalt veel meer professionaliteit uit dan het hebben van een VOF of eenmanszaak. Grote kans dus dat een BV je ook meer klanten en investeerders oplevert. 

  1. Kan je de kosten dragen die een BV met zich meebrengt?

Een BV heeft hoge administratiekosten. Dit komt doordat er een jaarrekening opgemaakt dient te worden en de urenregistratie bijgehouden dient te worden. Het is daarom verstandig om eerst na te gaan of je onderneming deze administratiekosten wel kan dragen. Naast de administratiekosten, kunnen de oprichtingskosten van een BV ook hoog oplopen. Gelukkig kun je bij Ligo eenvoudig en voor een vaste prijs je VOF of eenmanszaak omzetten naar een BV.

Stap over naar de BV!

Heb je de bovenstaande vragen allemaal met ‘ja’ kunnen beantwoorden? Dan is het zeker een goed idee om de overstap in werking te zetten. Heb je behoefte aan persoonlijk advies of heb je nog andere vragen? Onze juristen en fiscalisten staan voor je klaar en zijn bereikbaar via 020 – 3031043. Heb je een vraag laat in de avond of in het weekend? Spreek ons dan aan via de online chat op onze website www.ligo.nl en je krijgt binnen enkele minuten antwoord.