Tips om minder tijd kwijt te zijn aan boekhouding

De minst leuke taak van de meeste ondernemers en zzp’ers is het doen van de administratie en boekhouding. Helaas moet dit regelmatig gebeuren, terwijl je het liefst bezig bent met waar je het best in bent, namelijk met ondernemen. Om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan boekhouding worden hier een aantal tips op een rij gezet.

Houd je administratie wekelijks bij
Veel ondernemers en zzp’ers wachten met de boekhouding totdat het écht moet. Aan het einde van het kwartaal, wanneer de btw-aangifte weer moet worden gedaan. In plaats van alles in een keer te moeten doen, kun je er ook voor kiezen om alles dagelijks of wekelijks bij te houden. Op die manier is alles behapbaar en heb je haast niet door dat je er mee bezig bent geweest. Aan het eind van het kwartaal is de btw-aangifte dan ook in een mum van tijd voor elkaar.

Digitale administratie
Je administratie digitaal bewaren is ideaal. Omdat je je aangifte bij de Belastingdienst ook digitaal doet is dit dan mooi meegenomen en daarnaast scheelt dit tijd en heb je meer overzicht. Om papieren facturen digitaal te krijgen kun je gebruik maken van handige apps of tools.

Minder facturen sturen
Om een hoop administratieve rompslomp te besparen kun je ervoor kiezen om in een keer aan het eind van de maand een factuur te sturen naar vaste opdrachtgevers in plaats van na elke klus. Via bepaalde facturatieprogramma’s kun je alles professioneel bijhouden, zodat je niets over het hoofd ziet.

Schakel een accountant in
Een accountant is waarschijnlijk sneller in de boekhouding dan jij. Ook is een accountant op de hoogte van alle wetgeving en regels rondom je boekhouding. Het inhuren van een accountant scheelt je enorm veel tijd en daarnaast kun jij je weer volledig bezighouden met ondernemen. Waar je ook werkzaam bent, in jouw regio vind je waarschijnlijk snel een geschikte boekhouder. Wil je een accountant in Genemuiden inhuren? De Zwolse Adviesgroep is dan jouw betrouwbare partner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *