Studiekeuzebegeleiding helpt je bij het maken van een goede keuze

We komen bijna allemaal op een moment in ons leven dat we een studiekeuze moeten maken. Deze keuze wordt niet altijd als prettig ervaren omdat je wellicht nog niet precies weet wat je wilt. Dan is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je hier hulp bij krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld studiekeuzebegeleiding krijgen om ervoor te zorgen dat je de goede keuze maakt. Maar wat is studiekeuzebegeleiding en wat zijn eigenlijk signalen dat je studiekeuzebegeleiding nodig hebt? Dat zijn allemaal zaken die in dit blog worden besproken. Na het eind van het lezen weet jij of je studiekeuzebegeleiding nodig hebt en wat het precies is. Heel veel succes bij het lezen van dit artikel. Lees het goed door want dan kom je erachter hoe belangrijk het voor jou is.

Wat valt er allemaal onder studiekeuzebegeleiding?

Studiekeuzebegeleiding is een breed begrip, de kans is groot dat je hier wel eens van hebt gehoord. Echter zijn er veel verschillende soorten studiekeuzebegeleiding waardoor je door de bomen het bos niet meer kan zien. Je hebt bijvoorbeeld studiekeuzeadvies maar je hebt ook studiekeuzecoaching en counseling. Zo zijn er dus allemaal verschillende soorten varianten waardoor het soms moeilijk wordt te weten welke het beste bij jou past. Studiekeuzebegeleiding is over het algemeen wel te splitsen in advies en coaching. Beide zijn vormen van begeleiding maar er zijn essentiële verschillen. Studiekeuzebegeleiding omvat alle vormen van begeleiding die jouw helpen bij het maken van een goede studiekeuze. Bij advies zal het vooral om een professional draaien die jou advies geef aan de hand van een uitgebreide test. Je maakt een test waarna je een analyse en een rapport krijgt. Coaching gaat veel meer over gesprekken voeren in combinatie met praktische oefeningen.

Waarom is studiekeuzebegeleiding belangrijk?

Veel beseffen niet hoe belangrijk studiekeuzebegeleiding is. Daarom is het goed dat jij op deze pagina bent beland, dit verkleint de kans al op het maken van een verkeerde studiekeuze. Je bent er namelijk bewust mee bezig en dat is goed. Veel studenten die doorstromen, zeker 70 procent geeft aan een bewuste studiekeuze te hebben gemaakt. Zij hebben een weloverwogen keuze gemaakt door te kijken wat bij ze als persoon past en door dit te toetsen in de praktijk. Dat laatste kan bijvoorbeeld door open dagen en meeloopdagen te bezoeken. Echter kan dit ook op een creatieve manier door bijvoorbeeld mensen te interviewen uit het vakgebied. Nog steeds valt 30 procent in  het hoger onderwijs af waarvan de helft aangeeft een verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt. Dat is dus bijna 1 op de 6 die begint aan het hoger onderwijs. Best schrikbarend toch?

Wat is belangrijk bij het maken van een goede studiekeuze

Wat is nou eigenlijk belangrijk bij het maken van een goede studiekeuze? Waar moet je überhaupt beginnen? Dit zijn moeilijke vragen als je nog niet weet hoe je dit proces moet aanpakken. Het is wel belangrijk om te beseffen dat het een proces is en dat het maken van een goede studiekeuze tijd kost en ook inspanning vergt. Dus stel jezelf eens de vraag, hoe belangrijk is een goede keuze voor mij? Zodra je dat weet heb je door hoe belangrijk dit waarschijnlijk voor je is. Het is zaak te beginnen met een zelfanalyse waarbij je inzicht krijgt in wie je bent, wat je kan en wat je leuk vindt. Als je namelijk ontdekt waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt in het leven kun je makkelijk keuzes maken. Deze kaders geven namelijk richting.

Als je inzicht hebt gekregen in jezelf heb je wellicht meer vertrouwen gekregen en kun je makkelijker keuzes maken. Niet alleen nu maar ook over een aantal jaar. Het is heel belangrijk te beseffen dat een carrière dynamisch is en dat je werk dus ook kan veranderen. Als je weet wie je bent, wat je kunt en wat je belangrijk vindt kun je in de toekomst veel makkelijk keuzes maken en sneller veranderen wanneer iets niet lekker loopt in je werk. Je bent namelijk niet gemaakt voor één ding zoals sommige denken, je kan veel meer! De tweede stap is het onderzoeken van de mogelijkheden. Als je dat hebt gedaan kun je bepaalde mogelijkheden gaan schrappen zodat je een top 3 of 5 krijg. Die kun je dan verder gaan onderzoeken door te verdiepen. Studiekeuzebegeleiding kan daar goed bij helpen.

Waarom studiekeuzebegeleiding jou gaat helpen

Je kan er verstandig aan doen om studiekeuzebegeleiding te kiezen omdat het belangrijk is een goede keuze te maken. Dat kun je doen door de juiste begeleiding aan te nemen. Studiekeuzebegeleiding is dan een goede optie in de vorm van advies en of coaching. Wil je jezelf echt leren kennen en voelen, proeven en zien in de praktijk dan is het aan te raden voor coaching te gaan. Wil je snel advies omdat je een op kort termijn een keuze moet maken dan is het aan te raden om voor advies te gaan. Ga ook met verschillende bedrijven en begeleiders in gesprek om te kijken wat voor jou wel en niet werkt. Meestal kun je gratis kennismaken met één van de bedrijven en dan kan je kijken welke partij bij je past.

Wat is belangrijk bij het kiezen van studiekeuzebegeleiding?

Het is bij het kiezen van studiekeuzebegeleiding belangrijk te kijken met wie je een klik hebt want dat is meestal de meest doorslaggevende factor in coaching. Echter moet je ook kritisch kijken naar de professional achter de persoon. Coaching en advisering is namelijk geen beschermd beroep, daarom moet je goed in de gaten houden of degene die jouw gaat begeleiden competent genoeg is. Kijk naar iemand zijn of haar diploma’s en kijk hoe toegewijd die persoon is aan het coachen. Heel veel succes met het maken van een goede studiekeuze en het zoeken naar studiekeuzebegeleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *