Opstellen scenarioanalyse

Opstellen scenarioanalyse

Als bedrijf is het natuurlijk enorm belangrijk om niet te leven met de dag, maar een toekomstvisie te hebben. Een scenarioanalyse kan een bedrijf hierbij helpen. Een scenarioanalyse is een methode om verschillende keuzes (scenario’s) af te wegen. De scenario’s worden volledig uitgewerkt om zo te kijken welk scenario het beste resultaat kan leveren. 

Hoe schrijf je een scenarioanalyse?

Bij het schrijven van een scenarioanalyse is het belangrijk om 5 stappen te hanteren, zo weet je dat je geen risico’s over het hoofd ziet. De volgende stappen zijn aan te raden om te gebruiken tijdens het schrijven van een scenarioanalyse:

  1. Bedrijf in kaart brengen

Wie zijn de leveranciers en welke klanten zijn belangrijk voor het bedrijf? Welke externe partijen hebben betrekking tot het bedrijf? Wat zijn de interne factoren? Bij beantwoording van deze vragen krijg je al een redelijk beeld van het bedrijf.

  1. Verschillende risico’s

Om de risico’s te bepalen van een bedrijf, wordt eerst de DESTEP-methode toegepast. Zo kan je van iedere factor het risico inschatten. Risico’s kunnen ook kansen opleveren. Alle risico’s afkomstig uit deze methode zijn dus niet per definitie negatief.

  1. Anticipatie

Het is van belang om alle opties open te houden. Wanneer bijvoorbeeld een grote leverancier wegvalt voor het bedrijf, moet je hierop kunnen anticiperen. Onderzoek welk vangnet het beste scenario is om in te zetten in zo’n situatie.

  1. Plannen opstellen

Wanneer een scenario blijkt uit te komen, is het van belang om direct te kijken wat er nu mogelijk is en wanneer je wat gaat inzetten. Denken in oplossingen staat hier centraal.

  1. Verschillende indicatoren vaststellen

Bij het vaststellen van de verschillende indicatoren gaat het voornamelijk om het aanvoelen wanneer iets de ‘verkeerde’ kant op dreigt te gaan. Wanneer deze indicatoren zich zullen vergroten zal hierop dus geanticipeerd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *