Jouw thuiskantoor inrichten? 5 tips voor de optimale thuiswerkplek

Thuiswerken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Het scheelt je reistijd en het is bewezen dat mensen zo productiever zijn. Tóch is thuiswerken niet voor iedereen weggelegd. Maar hoe creëer je een inspirerende en ontspannen thuiswerkplek, zodat jij ook productief en vol vertrouwen thuis kan werken?

1) Zorg voor een goede werkhouding

Op kantoor is het vaak een stuk gemakkelijker om een goede werkhouding aan te nemen. Denk aan een ergonomische stoel en een verstelbaar bureau. Als je vaker thuiswerk is het van belang om een comfortabele werkplek te maken. 

Zorg er in ieder geval voor dat de bovenkant van jouw scherm op ooghoogte is. Dit kan door bijvoorbeeld een laptopstandaard aan te schaffen of door boeken op elkaar te stapelen. Maak ook gebruik van een comfortabele stoel, wellicht van kantoor, een losse muis en een los toetsenbord, zodat jouw houding beter is. Kortom:

 • comfortabele stoel;
 • bureau/tafel op ontspannen hoogte;
 • laptop en/of scherm op ooghoogte;
 • losse muis;
 • los toetsenbord.

2) Laat voldoende daglicht binnenkomen

Van daglicht krijg je energie en ben je beter in staat om hard te werken. Daarom is het van belang dat er genoeg daglicht binnenkomt. Ga voor semi-transparante raamdecoratie, door bijvoorbeeld licht doorlatende inbetween gordijnen op te hangen. Ook kun je kiezen voor mooie houten jaloezieën, waarmee je zelf de lichtinval kunt bepalen.

3) Maak het ‘vergader-proof’

Heb jij regelmatig onlinevergaderingen, via bijvoorbeeld Teams of Skype? Dan is het natuurlijk niet handig om middenin een drukke woonkamer te zitten. Kies voor een rustige ruimte met eveneens een rustige achtergrond. 

Vermijd tegenlicht in jouw camera, want anders zien jouw collega’s niets anders dan jouw schim. Maar kijk tegelijkertijd ook niet recht uit op het raam, want hier kun je last van jouw ogen van krijgen. Mocht jouw thuiskantoor toch op de zon zitten, dan kun je handige top down bottom up plisségordijn ophangen. Met deze plissés kun je zowel de boven- als onderzijde open te zetten, zodat je zelf de lichtinval te bepalen.

4) Opruimen geeft overzicht en rust

Raak jij snel afgeleid met thuiswerken? Niets is onrustiger dan werken in een rommelige ruimte. Zorg ervoor dat jouw thuiskantoor opgeruimd en netjes is. Hierdoor houd je beter het overzicht en word je minder snel afgeleid. Zorg voor voldoende opbergruimte, handige kantooraccessoires als een pennenbakje en ruim spullen die niet thuis horen in je thuiskantoor op. Enkele voordelen van een opgeruimd thuiskantoor zijn:

 • je raakt minder snel afgeleid;
 • je krijgt meer overzicht in jouw werk;
 • het vermindert stress;
 • de nodige kantooraccessoires bij de hand.

5) Maak het persoonlijk en sfeervol

Een fijne werkplek komt je creativiteit ten goede. Hoewel kantoren soms onpersoonlijk en kil zijn ingericht, kun jij jouw thuiskantoor zo persoonlijk en gezellig maken als je wilt. Richt het naar jouw stijl en smaak in, zodat je er graag wilt werken. Haal bovendien gezellige planten in huis! Enkele voordelen van planten zijn:

 • ze verbeteren de luchtkwaliteit;
 • het vermindert van stress;
 • ze creëren een vredige en ontspannen sfeer.