Jaarrekening geen noodzaak voor zzp’er, bespaar op uw kosten

zzp-boekhouder

Als zzp’er heeft u voor uw aangifte Inkomstenbelasting genoeg aan een summiere balans- en winst- en verliesrekening. De jaarrekening wordt vaak door accountant en boekhouders wel opgedrongen maar u betaalt hiervoor terwijl de info eigenlijk ook al in uw balans- en winst-en verliesrekening staat.

Een jaarrekening kost u extra geld en het vakjargon en alle formules die in het boekwerk staan zijn of niet noodzakelijk en/ of onbegrijpelijk voor een leek.

De accountant/boekhouder denkt daar vaak anders over. Voor hem/haar is zo’n jaarrekening een extra bron van inkomen. Let daarom op wat u afspreekt. En kies voor een zzp-boekhouder.

Deze kosten voor zo’n standaard balans betaalt u normaliter al maandelijks aan uw zzp-boekhouder. ZZP-boekhouder regelt uw geheel administratie, aangiften btw, aangifte Inkomstenbelasting, stellen uw balans op én beantwoorden al uw vragen voor 80 euro exclusief btw per maand.

zzp-boekhouder

Winst- en verliesrekening

Betaalt u nog jaarlijks nog de jaarrekening, dan kunt u dit opzeggen. De pdf’jes waarop alle info staat is voldoende. Dit vormt uw balans- en winst-en verliesrekening. Deze cijfers nemen wij ook op in uw winstaangifte.

Balans en geen jaarrekening

Wat staat er nu eigenlijk op de balans en waar heeft u die voor nodig. Goede vraag. Op de balans staan uw bezittingen (inventaris, vorderingen en liquide middelen) en schulden (te betalen omzetbelasting, lening, eigen vermogen, crediteuren) op 31 december van het boekjaar.

Bezittingen zijn debiteuren, uw banksaldo en een smartphone die u bv heeft gekocht. Dat is een  investering boven de 450 euro excl btw en waar in vijf jaar op afgeschreven moet worden. Het verschil tussen bezit en schuld is uw ondernemingsvermogen.

Aangifte Inkomstenbelasting

Als de boekhouder alle administratie heeft verwerkt, de afschrijvingen heeft geboekt, het privégebruik heeft gecorrigeerd, komt uit de software ook de winst- en verliesrekening waarop omzet (exclusief btw) staat en kosten (exclusief btw) staan. Deze bedragen neemt uw boekhouder over in de aangifte Inkomstenbelasting.

Balans en winst- en verlies ipv jaarrekening

Kies gewoon voor een simpele balans en bespaar op uw kosten. De huidige factuur van de jaarrekening hoeft u ws. niet te accepteren of er moet sprake zijn van een opdracht die u gaf of een stilzwijgende jarenlange overeenkomst. Bij ons als zzp-boekhouder betaalt u niet voor de jaarrekening, wilt u er wel een hebben, voor bv de aankoop van een eigen woning, dan maken wij die voor u. Wij sturen daarvoor dan een extra factuur.

Koop eigen woning

Koopt u een huis dan neemt de bank/hypotheekverstrekker neemt niet altijd genoegen met de uitdraai van de balans- en winst- en verliesrekening. Heeft u bij de aanvraag van een lening of hypotheek een jaarrekening nodig dan kunnen wij die alsnog maken. Als u al klant bij ons bent dan kost zo’n jaarrekening u 280 euro exclusief btw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *