Hoe kun je het beste solliciteren?

loopbaanadvies-outplacement

Je wilt graag een baan. Omdat je zo graag een baan wilt begin je te solliciteren. Na een aantal sollicitaties geef je op. Het lukt je niet. Je wordt steeds afgewezen of ze hebben al genoeg personeel. Dit kan gebeuren om verschillende redenen. Is je cv wel up-to-date? Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, ga je dan netjes gekleed? Of ga je simpel in een trainingspak omdat je net van de sportschool komt? Is de manier waarop je praat netjes? 

Door deze kleine aandachtspuntjes kan je snel afgewezen worden. Bedrijven willen eenmaal werknemers aannemen die ervoor zorgen dat het bedrijf een mooi plaatje krijgt. Als je cv niet up-to-date is moet je dat snel doen! Je kan gemakkelijk online een cv aanmaken. Zorg er ook voor dat je werkervaringen relevant zijn voor het bedrijf waar je solliciteert. Wanneer je cv klaar is moet je maar eens gaan shoppen voor nette kleding. Je kan voor een simpele outfit gaan of voor een outfit dat er wat netter uit ziet. Wanneer je de juiste kleding items hebt moet je goed bedenken of de manier waarop je contact legde met het bedrijf juist was en ook tijdens het sollicitatiegesprek. Praatte je correct Nederlands tijdens het solliciteren of was het straattaal? Was je misschien te veel aan het schelden? Maakte je oogcontact en stelde jij jezelf voor? Sprak je ook iedereen met u? Maar niet als er is aangegeven dat het op een andere manier moet. Heb je ook een actieve houding gehad tijdens het gesprek? Zat je onderuit gezakt in een stoel of zat je netjes rechtop? Dit heeft allemaal invloed op het bedrijf tijdens het solliciteren om te twijfelen of ze jou willen aannemen of niet.

loopbaanbegeleiding-outplacement

Wat moet je absoluut niet doen tijdens het solliciteren?

Wat je absoluut niet moet doen tijdens het solliciteren is te laat komen. Het laat een slechte indruk achter. Hierdoor denken ze juist dat je vaker te laat gaat komen. Kom altijd ruim van tevoren. Als je er 15 minuten van tevoren bent ziet het bedrijf gelijk dat jij op tijd komt en hebben ze een beter beeld over jou. Wat je ook niet wilt doen is onverzorgd op dagen. Je solliciteert voor een bedrijf met een goede reputatie. Zij willen niet iemand aannemen die hun reputatie omlaag brengt. Zorg ervoor dat je schoon bent en lekker ruikt. Dat je haar mooi zit. En dat je netjes gekleed bent. Niemand wilt geholpen worden door iemand die er niet fris uitziet. Je wilt ook niet kauwgom kauwen tijdens het solliciteren. Dit wordt snel als onbeschoft gezien. Als je toch nog kauwgom in hebt probeer het snel weg te gooien in een prullenbak

Nu je weet hoe je op de juiste manier kan solliciteren word het een stuk makkelijker om een baan te krijgen. Als jij door hebt dat jij deze fouten ook maakt kan je de volgende keer beter voorbereiden want deze simpele fouten kan je gemakkelijk vermijden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *