Hoe gaat een schuldeiser te werk?

Wanneer u een product of dienst levert en achteraf een betaling zou moeten ontvangen, gaat dit niet altijd goed. Uw klant vergeet om de rekening te betalen, hij maakt het verkeerde bedrag over of hij probeert bewust onder betaling uit te komen. Als schuldeiser heeft u dan het recht om betaling af te dwingen, mits u de juiste procedure volgt. U begint met het sturen van aanmaningen, in de meeste gevallen is dat voldoende om de schuldenaar te laten betalen. In de praktijk heeft een groot deel van de schuldenaren een rekening per ongeluk laten liggen, of wordt de rekening opzij gelegd omdat hij het geld nog niet heeft maar wel op korte termijn binnenkrijgt. Dat is voor u als schuldeiser niet prettig, maar vaak is het zonder veel moeite en problemen op te lossen.

Incassobureau en deurwaarders

Het verhaal wordt natuurlijk anders als uw klant ook na meerdere aanmaningen niets van zich laat horen. Dan is een incassobureau inschakelen de volgende stap die u zet om het geld alsnog te ontvangen. Een incassobureau is een bedrijf dat de schulden int namens de schuldeiser. Vanaf het moment dat een incassobureau wordt ingeschakeld, loopt het contact via het incassobureau en niet rechtstreeks tussen schuldeiser en schuldenaar. Voor de werkzaamheden die een incassobureau uitvoert, worden kosten in rekening gebracht bij de schuldenaar.

Deurwaarder inschakelen

Wordt er nog steeds niet betaald? Dan wordt een deurwaarder ingeschakeld die meer macht heeft dan het incassobureau. Zo kan deze een dagvaarding uitbrengen, beslag leggen of een woning ontruimen. Wanneer niet betaald wordt kan de deurwaarder betaling afdwingen via deze methoden. In de meeste gevallen heeft een deurwaarder hier wel een vonnis van de rechter voor nodig. De schuldenaar zal dan ook voor de gerechtelijke kosten moeten opdraaien. Gemeentes, UWV, DUO, CJIB en de Belastingdienst kunnen beslag laten leggen zonder een vonnis van de rechter nodig te hebben. Dan wordt er gesproken van een dwangbevel, in plaats van een dagvaarding.

Maak duidelijke afspraken

Als schuldeiser is het zaak om duidelijke afspraken te maken met uw klanten. Maak duidelijk welke kosten u in rekening brengt, hoe u de betaling wilt ontvangen en wanneer u het bedrag uiterlijk op uw rekening wilt hebben. Hiermee voorkomt u een hoop gedoe door betalingen die achterblijven omdat klanten uw factuur niet begrijpen. Ook bij het sturen van aanmaningen dient u zorgvuldig te werk te gaan en wettelijke bepalingen in acht te nemen. Doet u dit niet? Dan kan de rechter in uw nadeel oordelen als het zover komt. Het is daarom aan te raden om op tijd contact te nemen met een deurwaarderskantoor als Stalman Deurwaarders, zij kunnen u adviseren over de mogelijkheden en verplichtingen die u als schuldeiser heeft.