De zoektocht naar goede medewerkers op managementniveau

Medewerkers vinden die goed binnen een organisatie passen is altijd lastig, voor welk soort functie het ook is. Gaat het om een medewerker die binnen het hogere management aan de slag gaat, dan is het misschien nog wel een lastigere zoektocht. De verkeerde persoon op de verkeerde plek kan in dit geval namelijk grote gevolgen hebben voor de organisatie, dus het is van het allergrootste belang dat de kandidaat perfect past.

Waar vind je een nieuwe baas?

Een directeur of medewerker op een andere hoge managementpositie binnen een bedrijf vervangen, is altijd een flink karwei. Het gaat hier om functies die een heel grote invloed hebben op het functioneren van een bedrijf, maar ook om het beeld wat de buitenwereld van het bedrijf heeft. Het is niet voor niets dat je niet regelmatig een vacature CEO in de kranten tegenkomt. De kans dat de ideale kandidaat die ziet is namelijk niet groot. Sterker nog, de ideale kandidaat voor een directeursfunctie vind je zelden via een vacature of ander soort oproep. Je zal er zelf actief naar op zoek moeten, je netwerk moeten aanspreken en kritisch zijn. Waar een medewerker op een andere functie altijd nog losgelaten kan worden tijdens de proeftijd of na het uitdienen van een jaarcontract, wil je dat met een directeur liever niet laten gebeuren. Je zoekt naar stabiliteit, naar visie en toekomst. Maar waar vind je die?

Schakel hulp in

Om een nieuwe CEO te vinden, maar ook in de zoektocht naar bijvoorbeeld een goede interim manager, kloppen steeds meer bedrijven bij een bureau dat hierin gespecialiseerd aan. Ten eerste omdat zo’n zoektocht vaak erg veel tijd kost en lang kan duren, en het lastig is om hier binnen het bedrijf iemand continue voor vrij te maken. Maar ook omdat een bureau de markt goed kent, en doorgaans een flink bestand heeft van personen met managementervaring binnen tal van branches. Zij kunnen vaak al snel een selectie maken van kandidaten die op basis van hun werkervaring in aanmerking zouden komen.

Maar daarmee is de zoektocht nog niet ten einde. Een kandidaat moet ook qua persoonlijkheid en manier van leidinggeven binnen een organisatie passen. Ook op dit gebied kan een bureau behulpzaam zijn. Een groot bureau kent al zijn kandidaten persoonlijk, en doet ook zijn best om de bedrijven die een beroep op het bureau doen goed te leren kennen. Op deze manier kan snel de juiste persoon aan het juiste bedrijf worden gekoppeld en is er een match. Natuurlijk ligt de beslissing uiteindelijk altijd bij het bedrijf zelf, dat moge duidelijk zijn, maar de aanvoer van topkandidaten kan met een gerust hart aan een externe partij worden overgelaten.