5 tips bij het inhuren van een zzp’er

zzp inhuren

Meer en meer bedrijven gaan overstag: het inhuren van zzp’ers wordt steeds populairder. Desondanks blijft zo’n nieuwe samenwerking altijd spannend. Niet alleen wil jij – als nieuwe werkgever – het jouw aanwinst zoveel mogelijk naar zijn of haar zin maken. Tevens mag het bedrijf geen onnodige risico’s lopen. Met deze samenwerking sla je een uiterst boeiend pad in. Om je hierin bij te staan, hebben wij – in samenwerking Recruitment Backoffice – een paar tips opgeschreven.

1. Voorkom valkuilen

Elk samenwerking brengt risico’s met zich mee. Op fiscaal en juridisch gebied is het belangrijk dat deze zoveel mogelijk worden afgedicht. Er mag geen verkapt dienstverband ontstaan, waardoor jij – als werkgever – opeens loonbelasting en sociale premies moet gaan betalen. Tevens moeten de werkzaamheden van de zzp’er goed worden vastgelegd. Zo voorkom je juridisch gedoe. Wil jij dit liever niet zelf regelen? Vraag dan gerust ZZP-bemiddeling aan.

2. Leg goed uit wat je verwacht

Een zzp’er wordt ingeschakeld om een bepaalde opdracht uit te voeren. Om tot het gewenste resultaat te komen, is het belangrijk dat deze zo gedetailleerd mogelijk aan hem wordt voorgelegd. Welke diensten verwacht je? Wat is de deadline? Wat zijn de eisen? Door de antwoorden hierop goed te communiceren, wordt de kans op een mismatch – en dus: frustratie onderling – een stuk kleiner.

3. Begin met een kleine opdracht

Sommige projecten nemen een lange tijd in beslag. Dan wil je als bedrijf – idealiter – voor de gehele periode met iemand samenwerken. Je weet dan namelijk wat je van elkaar kunt gaan verwachten. Toch is het veelal niet verstandig om een zzp’er direct voor een langere tijd vast te leggen. Begin met een kleine opdracht, zoals de voorbereiding. Zo leer je meer over de kwaliteit van het werk, de communicatie en de motivatie van het persoon.

4. Gunstig voor beide partijen

Een goede werkrelatie begint met wederzijds respect. Het is tijdens het aangaan van zakelijke relatie dan ook belangrijk dat aan ieders belangen wordt gedacht. Zo moet jij als opdrachtgever goede tarieven bieden en niet met lange betaaltermijnen werken. Uiteraard staat daar – vanuit de zzp’er – ook wat voor tegenover. Zo blijven beide partijen tevreden.

5. Waardeer het werk

Een zzp’er is ook maar een mens. Daarom is het belangrijk dat jij – bij het behalen van de verwachtingen – dit ook naar hem of haar uit. Niet alleen zal deze persoon zich 200% voor jouw bedrijf inzetten, maar ook de opties voor de toekomst staan zo wagenwijd open. Geef positieve feedback tijdens tussentijdse gesprekken en sluit de samenwerking op een positieve noot af.